ZÁKLADNÉ POJMY

Zdieľať na Facebooku

ZÁKLADNÉ POJMY

V tejto sekcii si zhrnieme kľúčové pojmy, ktoré by si mal poznať, aby si naplno využil naše služby:

 

BANKROLL

Je to obnos peňazí, ktoré si si pridelil k stávkovým investíciám. Pri prvom určovaní tejto sumy klientom radíme, aby boli opatrní. To znamená, že určiť množstvo peňazí, ktoré si dáš do banku, treba tak, že ak by si prišiel o celú sumu (čo je prakticky nemožné), kvalita vášho života sa nezmení.

 

BOOMKAKERI

Bookmaker stanovuje a upravuje stávkové kurzy. Je ich viacero: Fortuna, Niké, Tipsport a mnohí ďalší zahraniční.

 

TRH

Bookmakeri denne ponúkajú stovky stávkových príležitostí. V rámci každej športovej udalosti je možné vsadiť na odlišný scenár. Každý scenár sa nazýva „trh“.

Napríklad v zápase „Nadal vs. Djokovič“ ponúknu možnosť staviť si na výhercu zápasu, na výhercu na sety, na možnosť nad/pod 7:5 alebo na to, či bude tajbrejk a pod.

 

* špeciálna poznámka o ÁZIJSKÝCH HENDIKEPOCH:

Ázijský hendikep je metóda stávkovania, ktorá pochádza z Ázie.  Má špecifické pravidlá, ale vo všeobecnosti sa snaží vyhnúť nerovnosti medzi dvomi tímami tým, že jednému pridá výhodu. Takou výhodou môže byť napríklad gól navyše (ak ide o futbalový zápas), hra alebo set plus (ak ide o tenisový zápas), čiže majú rovný kurz. Ázijský hendikep eliminuje možnosť remízy, ktorá sa inde používa.

Ázijský hendikep je veľmi podobný klasickému znevýhodneniu, ale má špecifické znaky:

    nemôžeš si staviť na remízu,

    existujú 1/4, 1/2 alebo 3/4 hendikepy.

Pri prepočítavaní zisku sa do úvahy berie aj nasledovné:

ak výsledok zápasu je remíza, výška stávky sa vráti,

ak výsledok je výhra na 1/4 góla, výhra alebo prehra sa delí dvomi.

 

PRÍKLADY:

Valencia -0,5 @ 1,9 / Villarreal +0,5 @ 1,9

Povedzme, že v tomto prípade stavíme na Valenciu -0,5.

Ak Valencia vyhrá, vyhráme aj my. Avšak ak vyhrá Villareal alebo zápas skončí remízou, stávku prehráme.

Athletic Bilbao +0,75 / Real Madrid -0,75

Keďže ide o zmiešaný prípad, je to najkomplexnejší typ ázijského hendikepu, čiže je výsledkom kombinácie dvoch čistých ázijských hendikepov, v tomto prípade -0,5 a -1.

Povedzme, že stavíme na Athletic Bilbao +0,75.

Ak Athletic Bilbao vyhrá alebo zápas skončí remízou, vyhráme celú stávku. V prípade, že Real Madrid vyhrá o 1 gól, stratíme iba polovicu stávky. Ak by vyhral o 2 alebo viac gólov, prehráme všetko.

 

KURZ

Bookmaker pre každý trh navrhne vratnú sumu pre každé stavené euro, ak je pravdepodobné, že stávka bude úspešná. Túto sumu stanovuje na základe pravdepodobnosti, že odhad by mohol vyjsť. Snažte sa nájsť si najlepší možný kurz na trhu, približujúci sa tomu, ktorý od nás obdržíte v prípade ak nebude nami uvedená stávková kancelária cez aplikáciu.

 

TIPÉRI

Tipér je profesionálny športový stávkar, ktorý sa vďaka získaným vedomostiam rozhodne zverejňovať svoje prognózy a radiť svojim sledovateľom či zákazníkom, na čo staviť, aby získavali dlhodobé výhody.

 

TIP

Tip je odporúčanie prognózy. Tip vyberá špecialista po preštudovaní udalosti a svojim zákazníkom radí staviť naň.

 

STÁVKA

Každý stávkar má iný bank. Začiatočníkom nikdy neradíme staviť taký obnos peňazí ako profesionálom. Preto predstavujeme koncept stávky, čiže magnitúdy meranej v jednotkách, jednotkách, ktoré každý stávkar následne konvertuje na eurá/libry/doláre v závislosti od svojho banku.

Používateľ zvyčajne musí nastaviť hodnotu jednotky ako svoj bank delené päťdesiatimi. To znamená, že keď v banku máš 1 000 €, hodnota jednotky by mala byť 20 €.

Čiže ak dostaneš prognózu so stávkou, ktorá sa rovná dôvere 5/5 a s poznámkou dvojitá stávka mal by si staviť 40€.

Všetci tipéri na platforme nastavujú svoje stávky v rozmedzí 1 až 5, pričom používajú len celé čísla.

Stávka sa často spája s tým, ako špecialista dôveruje tipu. Dáva to zmysel, pretože čím je väčšia dôvera, tým viac jednotiek sa staví.

Manažment stávok je jedným z najväčších problémov tipérov, keďže si často vyžaduje štatistické znalosti.

 

AKUMULOVANÁ STÁVKA

Akumulovaná stávka je kombináciou dvoch a viacerých stávok či výberov, ktoré majú nasledovné charakteristiky:

     Celkový kurz akumulovanej stávky sa vypočíta znásobením zisku jednotlivých stávok.

     Na výhru akumulovanej stávky treba vyhrať každú stávku.

Je lepšie zvoliť akumulovanú stávku alebo staviť na niekoľko udalostí zvlášť? Ako uvedieme v aplikácii pri konkrétnych tipoch, tak treba podať.

 

 

BEZPEČNÉ STÁVKY

Filozofia, ktorá sa za tým skrýva, je staviť na tip a ihneď ho pokryť. Inak povedané staviť na jednu udalosť a aj jej opozitum u dvoch rôznych bookmakerov. Toto sa zvyčajne stáva, keď dvaja bookmakeri majú rôzne názory na to, čo sa stane. Čiže nech sa stane čokoľvek, zisk máš poistený.

 

PRE-MATCH/LIVE:

Podľa začiatku udalosti sú obyčajne dva typy prognóz:

– pre-match prognóza, ktorá sa posiela minúty, hodiny či dni pred spustením udalosti.

Má niekoľko výhod, ale najdôležitejšou je, že čokoľvek sa pred ňou udeje, výnos nebude ovplyvnený. A preto je pohodlne dostupná, ak trh je dostatočne aktívny.

– live prognózy, ktoré sa posielajú počas priebehu udalosti.

Ich výhodou je, že zvyčajne sú akčnejšie a podieľajú sa na nich špecialisti, ktorí v istých situáciách, ktoré počas udalosti môžu nastať, dokážu dosiahnuť vysokú rentabilitu. Musíte byť však veľmi rýchly.