ŠTATISTICKÉ A POKROČILÉ POJMY

Zdieľať na Facebooku

YIELD (ČISTÝ ZISK)

Percentuálna miera yieldu je výnos vo vzťahu k celkovej stavenej sume pri určitom počte stávok.

Ak tipujúci podá napríklad 15 stávok za 1 mesiac (povedzme, že na každú dá 2 jednotky), čistý výnos je 15 jednotiek, teda yield je 15 : 30 = 50 %.

Túto hodnotu tipujúci samozrejme kontrolujú najčastejšie, možno je však preceňovaná, keďže yield sa počíta na základe kurzov v čase ich zverejnenia. Pôsobia však aj iné faktory, pre ktoré používatelia niekedy stavia menej než je hodnota kurzu. Preto skutočný yield zákazníkov je nižší než oficiálny.

 

PROFIT (BILANCIA)

Je to zisk alebo strata prostriedkov po podaní stávky. Meria sa v jednotkách, rovnako ako stávky.

 

IMPLIKOVANÁ PRAVDEPODOBNOSŤ V KURZOCH

Pravdepodobnosť, že bookmaker zverejní udalosť, je možné odhadnúť cez kurzy.

Ak chceš vedieť, ako sa kurzy prenášajú do skutočnej pravdepodobnosti, ktorú bookmaker prisudzuje udalosti, najprv musíte poznať indikátor vyplatenia percent, ktorý  naznačuje bilanciu zisku bookmakerov.

Najlepšie je ukázať si to na príklade.

Vezmime si zápas Real Betis – Valencia CF s nasledujúcimi kurzami:

    Real Betis = 1,75

    Remíza = 3,30

    Valencia = 4,20

Bookmaker vypočíta bilanciu takto:

Bilancia = (1 : 1,75) + (1 : 3,30) + (1 : 4,20) = 0,57 + 0,30 + 0,24 = 1,11

Preto sa vyplatí takáto čiastka, resp. percentá:

Čiastka = (1 : E) x 100 = (1 : 1,11) x 100 = 90 %

Pravdepodobnosť, ktorú stanoví bookmaker, je inverzia kurzu vynásobená skutočnou čiastkou (resp. V percentuálnom meradle):

    Pravdepodobnosť, že vyhrá Real Betis = (1 : 1,75) x 90 % = 51 %

    Pravdepodobnosť, že zápas skončí remízou = (1 : 3,30) x 90 % = 27 %

    Pravdepodobnosť, že vyhrá Valencia = (1 : 4,20) x 90 % = 21 %

 

DEFINOVANIE HODNOTY

Hodnota odkazuje na kurzy, ktoré sú preplatené, keď ich porovnáme s pravdepodobnosťou, že daná situácia nastane. Sú stávky, ktoré môžeš raz vyhrať a inokedy prehrať, ale v dlhšom časovom horizonte sú veľmi výhodné.

Naši špecialisti sú odborníci na nachádzanie hodnoty, či už ide o konkrétny trh alebo šport. Dokážu odhadnúť alebo vymedziť pravdepodobnosť, že daná situácia nastane, a preto odhadujú, ktoré kurzy sú najlepšie. Ak nájdu bookmakera, ktorého kurz pre udalosť je preplatený, tento tip zverejnia.

 

PRAHOVÁ HODNOTA

Prahová hodnota je minimálna hodnota kurzu, na ktorú odborníci radia staviť. Neodporúča sa stávkovať pod túto hodnotu, keďže taká prognóza by bola zbytočná.

Napríklad: Betsgrowth, prémiový tipér, pošle tip s kurzom 2,10 a stávkou 2/5.

Tipér teda určil, že prahová hodnota je 1,90. Ak používateľ zvolí tip pod túto hodnotu, z akéhokoľvek dôvodu, mal by stávku pustiť a ignorovať prognózu.

 

LIKVIDITA TIPU

Likviditu tipu by sme mohli definovať ako schopnosť prognózy prinášať zisk bez toho, aby sa trh uzatvoril, alebo aby kurzy išli dole.

V rámci veľkej ponuky stávok, ktorú ponúkajú bookmakeri, sú veľké rozdiely v likvidite trhu. Čím dôležitejšia je súťaž, tým aj likvidita, a naopak.

Je to jeden z detailov, ktoré tipér potrebuje poznať, aby zákazníkom mohol ponúknuť kvalitné tipy, keďže ak sa istá čiastka financií dostane na trh, bookmaker automaticky zníži všetky kurzy, ktoré sa vzťahujú na daný trh. Tieto okolnosti zvyšným stávkarom nedovoľujú podať stávky v rámci hodnôt, ktoré odporúčal tipér.

Je to priamo spojené s dĺžkou trvania kurzu, čo je mimoriadne relevantný faktor za predpokladu, že zákazník môže dostať skutočné oficiálne štatistiky. Preto sme tento faktor zahrnuli aj do tipérovho skóre.

 

KONCEPT HODNOTY STÁVKY

Hodnota stávky je štatistické číslo, ktoré meria očakávaný návrat v dlhodobom horizonte, ak často podávaš stávky na podobné tipy. V štatistickom žargóne to môžeme nazvať aj očakávaný profit.

Počíta sa nasledovne:

Hotnota stávky = kurzy x skutočná pravdepodobnosť, že udalosť nastane

Scenár: Wimbledon final: Nadal vs. Djokovič

Tipér nevidí žiadneho favorita, takže pravdepodobnosť výhry je 50 %, čo znamená, že pre každého hráča môžeme očakávať kurz okolo 1,9. Ak bookmaker vypíše kurz 1,53 vs. 2,37, tipér pravdepodobne pošle prognózu na výhru Djokoviča.

Hodnota stávky tohto tipu by bola 50 % x 2,37 = 1,185, čo znamená, že za každé stavené euro v priemere dostaneš 1,185 €.

To poslúži ako hrubý odhad yieldu. Ak pravidelne stávkujeme na tieto prognózy, hodnota yieldu je -1, čo v našom prípade je: 18,5 %

 

ROI (Výnosnosť kapitálu)

ROI (return of investment, čiže výnosnosť kapitálu), je v stávkovaní finančný termín, ktorý odkazuje na rentabilitu banku v istom časovom horizonte. Normálne sa kalkuluje za rok (napr. rentabilita banku po roku stávkovania).

Ak začneme napríklad 1. januára s bankom 1 000 €, koncom roka 31. decembra budeme mať 3 000€, čiže výnosnosť kapitálu je 300 %.

Výnosnosť vášho kapitálu v stávkovaní sa dá priamo porovnať napríklad s ročnou percentuálnou mierou nákladov úspor na účte (čo je zvyčajne 1 % – 3 %) alebo s pravdepodobnosťou investičných fondov (ktorá zriedkavo dosiahne hodnoty nad 20 %).

Zákazníci, ktorí nie sú veľmi doma v stávkovacom slangu, si často mýlia ROI a yield. Ide o úplne odlišné termíny, hoci obe merajú výkon.

Yield, ako sme už vysvetlili, hovorí o priemernej percentuálnej úspešnosti tipéra na 100 jednotiek alebo stavených eur. Výnosnosť kapitálu meria celkový získaný výnos za každých 100 € banku za istý čas (zvyčajne rok).

Príklady:

  1. január: v banku je 1 000 € a počet podaných stávok je 100/rok:

500 rovných stávok: stavím 10 € s čistým výnosom 15 €

500 rovných stávok: stavím 10 € s čistým výnosom -10 €

Yield teda bude Y = (500 stávok x zisk 15 € – 500 stávok x zisk 10 €) : (10 stávok x 10 €) = 25 %.

Výnosnosť kapitálu bude R = 2500 : 1000 = 250 %

 

OBRAT

Obrat nie je nič iné, než objem stavených peňazí. Na mesačný obrat odkazujeme ako na objem stávok za daný mesiac.
 

ROTÁCIA BANKU

Tento koncept sa nepoužíva často, ale odkazuje na to, koľkokrát bank vsadil za istý čas. Ak v banku máš napríklad 1 000 € a za rok si stavil 4 000 €, váš bank rotoval štyrikrát za rok.