Ako vybrať najlepšieho experta na stávkovanie?

Zdieľať na Facebooku

Výber tvojho tipéra by mal byť podriadený dôkladnej analýze. Prečítaj si tento článok a zisti ako na to.

V tomto článku sa budeme venovať faktom, ktoré musíš pri výbere najlepšieho tipéra brať do úvahy. Pred začatím výberu si musíš zodpovedať pár otázok. Akého tipéra potrebujem? Aký druh tipéra chcem? Ktorý najviac vyhovuje mojim potrebám a môjmu životu?

Prvá vec, na ktorú by si mal myslieť, je aký druh tipéra si ty, v akom stave je tvoj účet, koľko máš peňazí na stávkovanie a kedy môžeš stávkovať.

Mal by si nasledovať tipérov, ktorí poskytujú väčśinu tipov v čase, keď si dostupný a môžeš s tým hneď niečo robiť. Takto môžeš staviť za najlepšie kurzy. Pamätaj, že aj 10 centový pokles v kurze okolo 2 znamená 5% pokles dlhodobého yieldu.

Keď si vytriediš tipérov, ktorí vyhovujú vzhľadom na tvoj voľný čas, vyberaj hlavne podľa yieldu. Nezabudni ale na počet predchádzajúcich tipov. Tipér s menej ako 400 tipmi sa môže dostať k yieldu na úrovni 10-15% aj náhodou. Je dosť nepravdepodobné, že si dlhodobo udrží takýto yield. Tipér so 15 tipmi a yieldom 20% vyzerá veľmi lákavo, ale s veľkou pravdepodobnosťou ide opäť len o náhodu. Keby aj nešlo výlučne o náhodu alebo o istú mieru šťastia, je to stále málo na štatistické potvrdenie kvality tipéra.

Ak máš relatívne málo peňazí na tipovanie (500€ – 1000€), si začínajúci tipér, ktorý má stále účty v stávkových kanceláriách, kde je jednoduchšie vyhrať, ale ponúkajú nižšie súťaže. Nájdi si tipéra, ktorý je odborník na nižšie súťaže. Za odborníka môžeš pokladať tipéra s 700 – 800 tipmi a yieldom 15% – 18%.

V rámci niektorých súťaźí sa obmedzujú hráči pomalšie. Z praxe teda vyplýva, že je dobré kombinovať tipérov nižśích súťaží a na druhej strane tých s vysokou likviditou. Predĺžiš tak životnosť svojich účtov.

Ďalšia vec, na ktorú netreba zabudnúť, je pravideľnosť výsledkov v čase. Dobrá štatistika na sledovanie je drawdown (pokles). Existuje určite viac stavilných a pravideľných tipérov ako tých ostatných. Keď tipér na nižších súťažiach spraví 50 – 60 tipov za mesiac, malo by byť potrebných 90% pozitívnych mesiacov. Je dosť ťažké odlíšiť náhodné zlé série od zlého výberu tipéra. Tipéri často prestávajú sledovať daného profesionálneho tipéra po prehre. Profesionál po zlej sérií spraví dobrú sériu. Tipéri, ktorí odídu, budú takto v nevýhode.

Ďalšia téma, ktorú treba brať do úvahy je počet tipov za mesiac. Neexistuje žiadna teória o ideálnej miere tohto ukazovateľa, ale prax ukázala, že za ideál by sme mohli počítať s 40 – 80 tipmi na vyššie súťaže alebo 50 – 200 tipmi na nižšie súťaže. Čím menej tipov, tým ťažšie určiť kvalitu tipéra. Pri nízkom počte tipov bývajú medzimesačné výsledky volatilné. Príliš veľa tipov je zas na zamyslenie, či môže stávková kancelária urobiť tak veľa chýb v priebehu mesiaca. Na druhej strane, môže ísť o tipéra s povedzme 15 veľmi dobre premyslenými tipmi každý mesiac. Tiež môže existovať tipér s 300 tipmi za mesiac, keďže má dobrú metódu na viacero športov a teda širší záber.

Na koniec sa dostávame ku kvalitatívnej analýze tipov, ktoré profesionálny tipér poskytuje. Sú tipéri, ktorí idú v analýze ďalej ako po vyššie spomenuté kvantitatívne metódy zistenia kvality tipéra. Pozerajú sa na argumenty, ktoré stoja za kaźdou jednou stávkou a na základe nich dávajú stávke vyššiu či nižšiu dôležitosť. Túto metódu ale neodporúčame. Je totiž potrebné mať veľmi dobré vedomosti o stávkovaní ako takom a tak isto o danom športe, aby sme mohli spochybniť profesionálneho tipéra. Navyše, čísla budú vždy len čísla a len veľmi ťažko môžu potvrdiť logiku za každým tipom.

Skrátene by sme mohli povedať, že musíš vyberať tých tipérov, ktorí sedia tvojej situácii. Yield je samozrejme jedným z najdôležitejších štatistických ukazovateľov, na ktoré sa u tipérov treba pozerať. Tento ukazovateľ býva možno predsalen preceňovaný, keďže sa vypočítava na základe originálnych kurzov. Sú rôzne faktory, kvôli ktorým tipéri niekedy stavia za kurzy, ktoré sú nižšie ako originálne. Kvôli tomuto niektorí odberatelia tipov profesionálnych tipérov majú nižší yield ako tipéri, podľa ktorých robia stávky. Navyše musíme brať do úvahy niekoľko ďalśích faktorov ako náročnosť sledovania tipéra,likvidita, výkyvy vo výsledkoch, typ súťaže na ktorú tipér stávkuje, obmedzenia atď.